intre coperte, Lifeboat, Neliniști, Ochiul magic

Înspăimântător. Trump la Casa Albă.

În ziua în care scriu acest material, multe dintre personajele care se regăsesc în Fear, cartea lui Bob Woodward despre primul an al lui Trump la Casa Albă, l-au părăsit pe președinte.

În Biroul Oval nu mai intră nici Reince Priebus, nici generalul John Kelly (ambii au deținut funcția de consilier personal sau mâna dreaptă a lui Trump), nici Steve Bannon (consilier de rang înalt), nici consilierii pe probleme de apărare (Michael Flynn și HR McMaster).

Alte nume sonore care au abandonat munca de convingere a unui președinte pierdut în (probabil) cea mai importantă clădire de pe planetă sunt Gary Cohn (Director al Consiliului Economic) și James Mattis, un general care a deținut funcția de ministru al apărării.

Lista completă și evoluția lor din ultima perioadă poate fi consultată aici.

Am citit cartea cu foarte multă dificultate. Nu din cauza modului în care este scrisă, ci a atmosferei care este redată cu o acuratețe chirurgicală. Woodward, un veteran al relatărilor despre activitatea președinților americani și un cunoscător profesionist al modului în care funcționează Casa Albă, prezintă cu o răceală arctică nenumărate conversații. Totul este prezentat factual, nu găsești aproape nicio interpretare personală, iar asta îți dă la propriu fiori pe șira spinării.

Ce mi se pare și mai înfricoșător este că practicile descrise nu par a se fi încheiat, iar aici mă refer la documentele pregătite de niște novici în materie de securitate națională (ca să nu spun de niște iresponsabili) și aproape furate din mapa președintelui sau de pe biroul acestuia de consilierii conștienți de eventualele consecințe.

Un alt lucru care m-a șocat este timpul îndelungat petrecut de Trump cu ochii în televizor sau postările sale de-a dreptul periculoase de pe Twitter (care, alături de parcurgerea comentariilor și a altor postări presupun și ele relativ mult timp). Eu nu înțeleg cum nimeni nu îl poate tempera. Nimeni! Să ne înțelegem: vorbim despre cel de-al 45-lea președinte american, pentru care totul este great, great, dar care are niște ticuri verbale și niște gesturi (pasajele despre degetele în aer sunt printre puținele la care am râs) care întăresc impresia că printre preocupările lui Trump nu se numără și cititul.

Postari pe Twitter ale presedintelui Donald Trump.

Nu aș vrea să fur nimănui plăcerea de a descoperi ce s-a întâmplat la Casa Albă, dar iată câteva concluzii la care am ajuns citind cartea:

  • Trump este un om periculos. Economic vorbind, trăiește în era șurub și piuliță, deși pe teritoriul pe care vrea să-l îngrădească se lucrează din greu la inteligența artificială.
  • Mattis, fostul ministru al apărării, și-a dat demisia la finalul anului 2018. Toți cei citați în carte vorbesc despre el în termeni elogioși: este un erudit, un om care își ajută semenii fără ca cineva să i-o ceară, un tip care nu consideră că a spăla rufe, de exemplu, este sub demnitatea lui. Dar și un militar care știe să conducă cu fermitate și să își păstreze calmul într-un haos general (sic!).
  • Trump este atât de absorbit de ideea lui cu gardul de la granița cu Mexicul, încât a lăsat peste 800 000 de funcționari publici fără salariu, ba a mai și declarat că e dispus să bage țara în criză. Asta nu e din carte, ci e viața dincolo de coperte.
  • cel mai rău dintre toate mi se pare comportamentul președintelui față de subiectele extrem de sensibile. Vorbeam cu cineva, acum aproape trei ani, despre un posibil război. Subiectul este cumva abordat încă din primele pagini, iar după ce am terminat cartea am rămas cu o frică imensă de un război nuclear. Pornit, probabil, de la un mesaj postat aiurea pe Twitter.

Să nu închei fără a spune și ceva pozitiv: eram fan #UnderArmour, dar acum sunt și mai și. După declarațiile referitoare la neo-naziști, șefii Merck, Under Armour și Intel au părăsit Consiliul Economic și s-au distanțat public de Trump.

* * *

Conform CNBC, Fear s-a vândut ca pâinea caldă: 1,1 milioane de exemplare în prima săptămână de la lansare (format electronic, audiobook sau carte tipărită). Asta după ce doborâse orice record la pre-comenzi și vânzările din prima zi (900 000 exemplare).

Cititorii români o vor putea cumpăra anul acesta, cartea urmând să apară la Editura Litera.

Bob Woodward, jurnalist la Washington Post și dublu laureat al premiului Pulitzer, este cunoscut publicului larg pentru articolele despre scandalul Watergate. Fear descrie atmosfera de haos care a dominat atât campania lui Trump, cât și primul său an în postura de șef al statului.

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.