Ataraxia, intre coperte, Liniști, Ochiul magic

Șase cărți din care să înțelegi de ce este importantă vizita Papei Francisc în România. Plus o carte pentru copii.

Politică și societate, Editura Publica

Apărută în 2018, cartea este rezultatul a 12 întrevederi între Suveranul Pontif și sociologul francez Dominique Wolton. Interviurile au început în februarie 2016, au continuat pe parcursul unui an și au acoperit teme precum “chestiunile politice, culturale și religioase care traversează lumea și violența acesteia; pacea și războiul; locul Bisericii în globalizare și în fața diversității culturale; religiile și politica; fundamentalismele și laicitatea; raporturile dintre cultură și comunicare; Europa ca teritoriu al coabitării culturale; raporturile dintre tradiție și modernitate; dialogul interreligios; statutul invidivului, al familiei, al moravurilor și al societății; perspectivele universaliste; rolul creștinilor într-o lume laică marcată de întoarcerea religiilor; lipsa de comunicare și singulatitatea discursului religios.”

În afara citatului de mai sus, am reținut încă unul care ar legătură cu evoluțiile curente ale politicii mondiale:

“La întoarcerea mea din Mexic, pe la jumătatea lunii februarie 2016, am aflat de la jurnaliști că Donald Trump, înainte să fie ales președinte, ar fi spus despre mine că aș fi om politic, înainte să declare că, dacă va fi ales, va determina construirea a mii de kilometri de zid… I-am mulțumit pentru o asemenea afirmație, deoarece Aristotel definește persoana umană ca pe un animal politicum, deci pentru mine este o onoare să mă recunosc în această definiție. Măcar sunt o persoană, nu-i așa? Cât privește zidurile… ”

 1. Politică și societate. Un dialog inedit
 2. De Dominique Wolton și Papa Francisc
 3. An apariție: 2018
 4. Număr pagini: 320
 5. Preț: 45 lei

* * *

În călătorie. Andrea Tornielli într-un interviu cu Papa Francisc, Editura Trei

Iată ce spune editura în prezentarea cărții:

“Un extraordinar jurnal, de la fața locului, de-a lungul miilor de drumuri ale speranței noastre. După ce l-a intervievat pe Papa Francisc pentru cartea Numele lui Dumnezeu este Milostivirea (Editura Trei 2016), publicată în întreaga lume, jurnalistul de la Vatican Andrea Tornielli – care a însoțit toate vizitele apostolice în avionul papal – a ales să relateze marile teme și gesturi ale acestui pontificat prin intermediul deplasărilor în Italia, Brazilia, Cuba, Statele Unite, Africa, Asia, dar și Lesbos, Sarajevo, Lund… Teritorii captivante și orașe emblematice, locuri complexe și populații eterogene, unde Papa a denunțat cu fermitate narcotraficul, vânzarea de arme, corupția și a definit ca tragedie umanitară problema migrațiilor dinspre Sud spre Nord. Un Papă pelerin al păcii, dar și un profet incomod, care invită Bisericile locale să fie din nou aproape de zonele marginale ale societății.

Fără să omită episoade inedite și delicioase din culisele zborurilor papale, Tornielli se oprește asupra unor întâlniri semnificative: de la Obama la Fidel Castro, de la Bartolomeu I la Patriarhul rus Kiril, de la Abu Mazen la Shimon Peres.

În dialogul exclusiv cu jurnalistul de la Vatican, Papa amintește anecdote publice și private din zborurile intercontinentale și explică refuzul categoric de a se supune regulilor rigide de securitate când îmbrățișează mulțimile.”

 1. În călătorie
 2. Autor: Andrea Tornielli
 3. An apariție: 2017
 4. Număr pagini: 464
 5. Preț: 45 lei

* * *

Numele lui Dumnezeu este Milostivirea. Un dialog cu Andrea Tornielli, Editura Trei

“Această carte este rodul unei întâlniri începută în locuința [Papei], în Casa Santa Maria de la Vatican, într-o foarte înăbușitoare după-amiază de iulie, la câteva zile după întoarcerea din călătoria în Ecuador, Bolivia și Paraguay,” spune autorul în primele pagini ale cărții.

Ziaristul își pregătise trei reportofoane, dar chiar și așa a omis câteva detalii care nu au scăpat atenției Șefului Bisericii Catolice, astfel că ele au fost reintroduse în text.

Ce spune Papa Francisc?

“Sunt înclinat să nu mă încred niciodată în prima reacție pe care o am în fața unei idei care-mi vine sau a unei propuneri care mi se face. Nu am niciodată încredere și pentru că, de obicei, prima reacție e greșită. Am învățat să aștept, să mă încredințez Domnului, să-I cer ajutorul pentru a putea discerne mai bine, pentru a mă lăsa călăuzit.”

 1. Numele lui Dumnezeu este Milostivirea
 2. Autor: Andrea Tornielli
 3. An apariție: 2016
 4. Număr pagini: 160
 5. Preț: 39 lei

* * *

Papa Francisc. Convorbiri cu Jorje Bergoglio, Editura Publica

Cartea a fost publicată în 2010, înainte ca monseniorul Jorje Bergoglio să devină Papa Francisc.

Iată cum era văzut cardinalul înainte de a deveni Sfântul Părinte: “nu e o apariție plină de farmec, stilată, așa cum preferă emisiunile televizate. Nu este niciun orator grandilocvent, înzestrat cu calități teatrale, ci mai degrabă posedă un ton ponderat, dar plin de profunzime. (…) Pentru mulți lideri care îl cunosc, Bergoglio este omul întâlnirilor personale, care te atrage prin modul său de a fi și uimește cu orientările sale. Pentru oamenii simpli, care dintr-un motiv sau altul intră în contact cu Bergoglio, el este persoana simplă și blândă, cu gesturi atente, fie ele importante sau nesemnificative.”

 1. Papa Francisc. Convorbiri cu Jorje Bergoglio
 2. De Francesca Ambrogetti, Sergio Rubin
 3. An apariție: 2013
 4. Număr pagini: 200
 5. Preț: 37,57 lei (carturesti.ro)

* * *

Despre cer și pământ. Papa Francisc despre familie, credință și rolul Bisericii în secolul XXI, Editura Curtea Veche

Ca și titlurile de mai sus, Despre cer şi pământ este rezultatul unei serii de convorbiri pe care cardinalul Jorje Bergoglio și rabinul Abraham Skorka le-au purtat şi la sediul episcopatului, şi la cel al comunităţii evreieşti Benei Tikva.

În cadrul acestor întâlniri, se arată pe site-ul editurii, s-au discutat probleme teologice şi pământeşti dintre cele mai diverse. Dumnezeu, fundamentalismul, ateii, moartea, Holo­caustul, homosexualitatea, capitalismul sunt doar câteva dintre subiectele asupra cărora se opresc noul conducător al Bisericii Catolice şi ilustrul rabin Skorka.

 1. Despre cer și pământ. Papa Francisc despre familie, credință și rolul Bisericii în secolul XXI
 2. Autor: Jorje Bergoglio, Abraham Skorka
 3. An apariție: 2014
 4. Număr pagini: 160
 5. Preț: 33,72 lei

* * *

The Tweetable Pope. A Spiritual Revolution in 140 Characters, HarperOne

Pentru cei care nu știu, Papa Francisc are cont pe Twitter: @Pontifex, iar postările sale sunt, cu unele excepții, zilnice. Are 17,8 milioane de abonați și toate cele opt conturi pe care le urmărește sunt versiuni în limbi diferite ale postărilor originale (latină, germană, spaniolă, portugheză, poloneză, italiană, franceză și arabă).

O’Loughlin, jurnalist la Boston Globe și considerat unul dintre cei mai buni comentatori ai postărilor Papei pe Twitter, încearcă să explice cum reușește acesta să cucerească inimile a milioane de credincioși – și mai puțin credincioși – utilizând 140 de caractere.

Pentru că ultimele zile au fost marcate de discursul susținut de Donald Tusk la București, m-am oprit la capitolul 16 al cărții, intitulat Diplomație, în care O’Loughlin amintește de vizita Papei în SUA din 2015, un turneu care a inclus trei orașe, primul discurs papal în fața Congresului American, discursul despre mediu susținut în fața Adunării Generale a ONU și participarea la o ceremonie publică dedicată familiei în orașul Philadelphia.

Postare pe Twitter a Papei Francisc. 12 ianuarie 2012

Papa Francisc, spune O’Loughlin, are o armată întreagă de diplomați: cardinalii și preoți catolici care îi slujesc și luminează zilnic pe credincioși. Sub conducerea sa, Vaticanul și-a recâștigat amprenta diplomatică, Sfântul Scaun aflându-se din nou pe scena diplomației mondiale. Întrebarea care se pune este: ce are a face Twitter cu negocierile dure purtate între națiuni ostile?

 1. The Tweetable Pope. A Spiritual Revolution in 140 Characters
 2. Autor: Michael O’Loughlin
 3. An apariție: 2015
 4. Număr pagini: 256
 5. Preț: $9,51 (Kindle) sau $8,44 plus taxele de expediție (tipărit)

* * *

Iar acum cartea pentru copii:

Cine este Papa Francisc? Editura PandoraM

Cartea explică cine este Papa Francisc, de ce s-a făcut preot, cum a ajuns el la conducerea Bisericii Catolice și cum funcționează aceasta.

Limbajul este adecvat copiilor, iar ilustrațiile sunt simple, dar sugestive.

 1. Cine este Papa Francisc?
 2. Autor: Stephanie Spinner
 3. Ilustrații: Dede Putra
 4. An apariție: 2017
 5. Număr pagini: 112
 6. Preț: 17 lei

 

Sursa fotografiei de fond: site-ul oficial al Muzeului Vatican. Imaginea este din Capela Sixtină.

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.