Mediu, Sustenabilitate, Tehnologie

Un duș mai responsabil pentru familia mea

Ca orice persoană care lucrează pentru și alături de oameni, mă interesează să știu care sunt așteptările lor și ce aș putea face pentru a deveni mai bună și profesional, și ca om. Pentru asta, cer feedback.

Invariabil, evaluarea activității mele profesionale a vizat zece aspecte, unul dintre ele fiind creativitatea. Și tot invariabil, de aproape 21 de ani, calificativul pentru acest aspect a fost același: ‘excepțional’ (outstanding). Habar n-am de ce mă consideră lumea creativă, deși niciodată nu m-am plâns de lipsa ideilor. M-am întrebat, totuși, care este locul în care-mi vin cele mai multe idei. Și l-am găsit.

* * *

Sunt născută în zodia racului și, prin caracteristicile acestei zodii, universul meu are legătură cu apa și cu luna. Caracteristicile sunt accentuate de faptul că sunt născută în miez de noapte (ora 01:30), la Constanța. Până aici, toate bune, numai că 1/ mie nu-mi place marea și 2/ dorm de rup atunci când e lună plină.

Cu toate astea, am reușit să găsesc un loc în care nicio influență externă nu-mi perturbă firul gândirii, dar în care apa este prezentă și permite ideilor mele să se adune și să curgă apoi într-un flux coerent spre un ideal constructiv: dușul.

Ca om responsabil față de mediu, atunci când am renovat apartamentul am introdus în uz capul de duș montat în tavat. Sub el mi-au venit cele mai multe idei și, conform zicalei ‘nu schimba lucrurile atunci când ele merg bine’, nu am căutat soluții alternative. Până acum.

* * *

Deși opiniile referitoare la volumul de apă consumată de o persoană care face baie versus una care face duș sunt împărțite, este clar că reducerea consumului atrage după sine atât un beneficiu economic (scăderea costurilor la întreținere), cât și de mediu (una dintre consecințele încălzirii globale este seceta).

În căutarea unei soluții noi, am găsit Nebia.

Nebia este un cap de duș care încorporează o nouă tehnologie, cu ajutorul căreia economia anuală de apă poate atinge 20.000 litri / persoană.

Proiectul a fost lansat pe platforma kickstarter anul trecut, pe 11 august, și a atras în primele opt ore de la lansare 100.000 de dolari. După 15 ore, suma ajungea la 500.000 de dolari, pentru ca pe 12 august să atingă pragul de un milion de dolari. O lună mai târziu, proiectul se mândrea cu trei milioane de dolari investite de 8.559 de persoane, printre ele numărându-se Tim Cook, CEO al Apple, și Eric Schmidt, președinte executiv al Alphabet (compania mamă a Google).

Cu Nebia, consumul de apă se reduce cam de trei ori, de la aproximativ 9,5 litri la mai puțin de 3 litri pe duș, relativ egal cu volumul de apă folosit pentru producerea unui litru de bere.

Produsul poate fi pre-comandat, va costa între 296 și 349 de dolari și va fi livrat în vara acestui an.

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.