Consultanta, CSR, Liniști, Sustenabilitate

Trei app-uri pentru alegeri responsabile

Green Globe 

Cristina Balan appDacă ar avea de ales între două hoteluri – unul care are și altul care nu are o certificare de mediu – turistul l-ar alege pe primul fără să stea prea mult pe gânduri. O analiză efectuată în rândul utilizatorilor TripAdvisor (TripBarometer) arată că 81 la sută dintre turiști țin cont de practicile de mediu ale hotelurilor în care vor să se cazeze.

Green Globe este o aplicație pentru telefonul mobil care oferă călătorului responsabil posibilitatea de a-și selecta hotelul, stațiunea, centrul de conferințe, obiectivele și circuitele turistice care dețin o certificare în domeniul sustenabilității. Aplicația, care poate fi descărcată gratuit, ușurează deciziile pe baza unor descrieri amănunțite ale hotelurilor certificate și link-uri directe către sistemele de rezervări și hărțile prin care pot fi localizate ușor acestea.

Singurul hotel din România listat de aplicație este InterContinental din București. Până să-și înscrie proprietatea în aplicație, hotelierii români care vor să-și pregătească proprietățile pentru turiștii pretențioși pot citi și aplica regulile prezentate în manualul pentru managementul de mediu al hotelurilor elaborat de compania care a dezvoltat aplicația.

Not my Style

Este o aplicație care va fi disponibilă în cursul acestei veri atât pentru iPhone, cât și pentru Android.

În aprilie 2013, după ce s-a prăbușit una dintre clădirile în care își produceau hainele firme mari (printre care Benetton, Mango sau Primark), au murit 1.138 de angajați, alți 2.000 fiind grav răniți.

Urmare a acestui incident, dezvoltatorii aplicației s-au gândit să îi ajute pe cumpărători să afle, înainte de a da banii pe un articol sau altul, cât de etic și de transparent este producătorul și în ce condiții au fost produse hainele respective. Dezvoltatorul spune că industria de textile începe să fie caracterizată de sindromul fast fashion, la fel de nesănătos ca mâncarea fast food. Este o industrie care se bazează tot mai mult pe forța ieftină de lucru formată din peste 40 de milioane de persoane, în marea lor majoritate femei sau fete. NoCristina Balan appt My Style vrea să arate că declarațiile producătorilor – pe client nu-l interesează decât prețul, nu și condițiile în care a fost produsă haina – sunt false și că, dimpotrivă, cumpărătorii vor ca firmele să-și transparentizeze lanțul de aprovizionare.

Social impact

Folosind funcția GPS de pe telefon, aplicația te ajută să identifici orice întreprindere socială de lângă tine. Sunt incluse restaurante, cafenele, servicii de catering, brutării, cofetării sau magazine de artizanat.

Este o aplicație în care mi-aș dori să găsesc multe dintre structurile de economie socială din România, care să-i aducă laolaltă pe cei care produc lucruri ca să iasă din sărăcie sau ca să fie utili societății și pe cei care vor să cumpere produse sau servicii atașate unor cauze sociale.

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.