travel

Top cinci grădini zoologice – 1

…pe care le-am văzut şi care mi-au plăcut, în această ordine:

1. Viena. Dacă aveţi de gând să petreceţi câteva zile în capitala Austriei, atunci trebuie să includeţi pe lista obiectivelor de vizitat şi cea mai veche grădină zoologică din lume. Este, de altfel, şi cea mai frumoasă şi dincolo de preferinţele personale, chiar a fost desemnată de public în 2009 şi ]n 2010 drept cea mai frumoasă grodină zoologică din Europa. Zoo Viena face parte din ansamblul rezidenţial Schönbrunn, inclus de UNESCO în patrimoniul mondial, şi este vizitată anual de două milioane de persoane.

Zoo Viena se mândreşte nu atât cu numărul speciilor de animale pe care le găzduieşte (500), ci mai ales cu faptul că multe dintre acestea sunt pe cale de dispariţie. Grădina a devenit, în timp, un adevărat centru educaţional, aşa că pe durata vizitei veţi întâlni cu siguranţă clase întregi de elevi, însoţiţi de profesori şi de angajaţi ai grădinii, veniţi să descopere natura şi animalele.

Este una dintre puţinele grădini zoologice din lume în care puteţi pierde ore întregi căscând gura la familia de urşi Panda gigant sau la urangutanii care, atunci când simt că se răceşte vremea, sar dintr-un copac într-altul cu un sac pe post de pătură pe cap.

Şi, pentru că tot am amintit de urşii Panda, trebuie să ştiţi că în lume mai sunt doar 1600 de exemplare, marea lor majoritate trăind în China. Cei doi urşi Panda de la grădina zoologică din Viena, pe numele lor Yang Yang şi Long Hui, au fost donaţi, mai bine-zis împrumutaţi, de guvernul chinez celui austriac în 2003 pentru un proiect de cercetare.

Yang Yang şi Long Hui i-au surprins şi pe chinezi, şi pe austrieci, aducându-l pe lume pe Fu Long, primul pui de Panda conceput în captivitate. În 2009, când a împlinit doi ani, Fu Long s-a întors în ţara de origine a speciei.

Mai în glumă, mai în serios, dragostea dintre Yang Yang şi Long Hui şi-a găsit mediul prielnic în grădina zoologică din Viena, astfel că în 2010 cei doi l-au adus pe lume oe Fu Hu. Pe 23 august anul acesta, la grădina zoologică a fost petrecere mare. Unii s-au bucurat, dar cei mai mulţi au plâns la aniversarea lui Fu Hu pentru că, în baza acordului dintre guvernul chinez şi cel austriac, Fu Hu trebuie să plece şi el în China.

În perioada martie – octombrie, Zoo Viena este deschisă zilnic între 09:00 şi 17:30, din noiembrie până în ianuarie între 09:00 şi 16:30, iar în februarie între 09:00 şi 17:00. Ca fapt divers, ora închiderii este anunţată de aproape 250 de ani în acelaşi fel: sună clopoţelul împăratului.

Un bilet costă 15 € (adulţi) sau 7 € (copii şi adolescenţi). Copiii mai mici de 6 ani intră gratuit. Puteţi să vă cumpăraţi biletele şi online, ba chiar să combinaţi intrarea la grădina zoologică cu vizitarea altor zone ale parcului Schönbrunn, caz în care beneficiaţi de reduceri de preţ. Problema este că trebuie să fiţi la intrare exact în ziua şi la ora selectate prin sistemul de rezervări online, altfel biletele îşi pierd valabilitatea.

Din fericire, site-ul grădinii zoologice din Viena are şi o versiune în limba română, ceea ce vă va uşura mult navigarea.

Până ajungeţi să-i vedeţi pe urşii Panda în carne şi oase sau să vedeţi ce mi-a plăcut în San Diego, Budapesta, Berlin şi Amsterdam, distraţi-vă puţin.

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.