Consultanta, CSR, Stakeholders, Sustenabilitate
Resursa de CSR II
Promiteam săptămâna trecută că voi începe să construiesc o colecție de resurse pe care să o pun la dispoziția celor care-și doresc să țină pasul cu noutățile în materie de CSR și sustenabilitate.
De data aceasta am întocmit o listă de cursuri oferite gratuit de diferite organizații sau companii.
Introducere în economia circulară
Are o durată de 7 săptămâni, timpul alocat studiului este de 3-6 ore pe săptămână, poate fi urmat oricând (nu are o perioadă determinată de înscriere / încheiere) și este oferit de Universitatea Tehnică Delft, de Fundația Ellen MacArthur și de Centrul pentru sustenabilitate Leiden-Delft-Erasmus.
Fiind un curs introductiv, modulele oferă acces la informații de bază despre economia circulară, noua valoare (măsurată pe întregul lanț de aprovizionare) și noile modele de business, durata de viață a unui produs și creșterea profitabilității, produsele remanufacturate și oportunitățile de business, deșeurile, gândirea sistemică și tranziția de la economia lineară la cea circulară.
Reforma subvențiilor din energie
Are o durată de patru săptămâni, începe pe 24 februarie, presupune alocarea a 6-8 ore de studiu pe săptămână și este oferit de Fondul Monetar Internațional.
Economiștii FMI promit să prezinte modul în care sunt evaluate subvențiile și să descrie impacturile economice, sociale și de mediu ale acestor subvenții.
Pentru o mai bună înțelegere a noțiunilor, organizatorii spun că noțiunile de bază din economie și de utilizare a Excel-ului sunt de ajutor, mai ales în rezolvarea temelor pentru acasă.
Participanții vor învăța cum să măsoare subvențiile din energie, care sunt măsurile într-o reformă de success, care sunt reglementările în baza cărora statele lumii pot stopa acordarea de subvenții și cum poate fi măsurat impactul subvențiilor din energie într-o anumită țară.
Sustenabilitatea prin transformarea digitală
Recunosc, mi se pare cel mai cool dintre toate cursurile pe care le-am găsit. Începe pe 13 aprilie, dureazî 3 săptămâni, necesită un volum săptămânal de muncă de 4-6 ore și se încheie cu un examen final (în perioada 4-12 mai). Cursul este organizat de SAP și Hasso Plattner Institute.
Cursul se adresează deopotrivă tinerilor profesioniști și experților din instituțiile publice și din sectorul privat, dar și publicului larg interesat de sustenabilitate.
Cerințele de bază sunt cunoașterea proceselor de business, a managementului lanțului de valoare și ceva noțiuni de IT.
Este găzduit de cea mai rudimentară platformă dintre toate cele alese pentru acest calup, dar poate fi urmat oricând, oriunde, după descărcarea prealabilă a prezentărilor și a filmelor încărcate pe website.
Dintre temele acoperite de curs am selectat designul ecologic și ecologia industrială, consumul ne/sustenabil, politice internaționale în domeniu și teoriile societății post-industriale.
Viața la oraș ne frământă pe toți, iar cursul acesta este dezvoltat pe baza unor studii de caz care urmăresc două teme majore: transportul și orașele inteligente.
Este cel mai ușor de urmărit curs: este împărțit în 19 episoade (cel mai lung este de 20 de minute) a căror durată totală este de 4,5 ore.
Managementul sustenabil al organizației non-profit
Este singurul curs susținut în limba română și are un public țintă foarte bine definit: oamenii din ONGuri. Organizatorii sunt Asociația Young Initiative, Federația Volum și ASE București.
Cursul are 6 module și acoperă (aproape) tot ce ține de managementul unui ONG sustenabil. În total, sunt cinci ore de conținut împărțit în 53 de episoade.
Organizatorii spun că participanții vor înțelege mai bine cadrul strategic al unui ONG, vor putea planifica o strategie pentru dezvoltarea unui ONG, vor înțelege rolul și puterea ONG-urilor în comunitate, vor învăța să formuleze un plan strategic, vor putea eficientiza procesele financiare din organizație și vor învășa să dezvolte procesele de resurse umane din lucrul cu voluntarii și angajații.
— va urma —
Leave a Reply