CSR, Stakeholders, Sustenabilitate

Resursa de CSR I

În urmă cu câteva săptămâni am susținut în fața unor studenți la masterat o prezentare despre raportarea de sustenabilitate. Câțiva dintre ei mi-au scris după aceea și mi-au spus că li s-a părut foarte interesantă, una dintre studente mi-a mulțumit pentru ‘doza zdravănă de etică, profesionalism, informație și implicare’ (și eu îți mulțumesc, Raluca), dar am primit și o întrebare pe care am decis să o preiau aici, pe blog: ‘ce să citesc?’

Cum răspunsul nu s-ar temina niciodată – mereu apar cărți noi, curente de opinie, cazuri de companii date în judecată sau, dimpotrivă, exemple de bune practici – m-am hotărât să construiesc o colecție de resurse pentru toți cei care lucrează în domeniu.

Rapoarte de CSR / sustenabilitate

Cunoscutul scriitor Stephen King spunea că cine nu are timp să citească înseamnă că nu are timp nici să scrie. Parafrazându-l, aș spune că cine vrea să scrie un raport de sustenabilitate trebuie să citească multe documente de acest gen. Motivul nu are nicio legătură cu copiatul, ci cu înțelegerea industriei (așa poți învăța care sunt grupurile relevante de stakeholderi și aspectele de materialitate pentru o industrie sau alta), cu învățarea terminologiei de specialitate și cu evitarea greșelilor (de ce să repeți păcatul comis de alții?).

Global Reporting Initiative (GRI) are o bază de date impresionantă: peste 31.500 de rapoarte (dintre care mai mult de 22.000 respectă standardele GRI) elaborate de aproape 9.000 de organizații (publice, private, ONGuri) din întreaga lume.

CorporateRegister este o altă resursă valoroasă, dar baza de date conține doar rapoarte ale companiilor – peste 72.000.

Articole / lucrări de specialitate

Pentru studenți sau pentru cei aflați la început de drum, Centrul Internațional pentru CSR are pe site o serie mică de studii de caz, fiecare dintre ele numărând în jur de 50 de pagini. Lucrările nu sunt foarte recente (au fost elaborate între 2003 și 2011), din păcate, dar e un pas bun în înțelegerea practicilor din alte țări.

Academia.edu este o platformă care găzduiește aproape 32 de milioane de lucrări din toate domeniile posibile. Accesul se face pe bază de înregistrare (utilizator / parolă), după care te poți abona la listele preferate, selectând inclusiv regularitatea cu care vrei să primești alerte pentru noile apariții (recomand o frecvență săptămânală sau lunară).

Resurse legislative

Pentru a putea lucra cu sau pentru companii cu capital străin, este bine să cunoști câte ceva despre normele legale cu care trebuie să operezi.

Cum una dintre marile probleme care frământă lumea în ziua de azi este corupția, parcurgerea câtorva coduri (legi) în domeniu este obligatorie.

Un ghid privind politica anti-mită din Marea Britanie este disponibil aici. Departamentul american pentru justiție a elaborat, la rându-i, un ghid referitor la modul în care se interpretează și se aplică legea care pedepsește actele de corupție săvârșite de americani sau de companiile americane în afara teritoriului SUA.

Transparency International are un portal dedicat integrității corporative și politicii Uniunii Europene anti-corupție, la acestea adăugându-se colecția de convenții europene în domeniu publicată de Business Anti-corruption portal.

Nu în ultimul rând, e bine să intri din când în când pe microsite-ul Ministerului Justiției, ca să fii la curent cu schimbările aduse Strategiei Naționale Anti-corupție.

Standarde

CSR-ul devine pe zi ce trece un domeniu tot mai standardizat.

Cel mai cunoscut standard pentru responsabilitatea socială este ISO 26000. Procesul de stakeholder engagement se derulează și el pe baza unui standard, AA1000 SES. Raportarea de sustenabilitate se face fie pe baza standardului G4 de la GRI, fie pe baza SASB (utilizat în SUA). Verificarea procesului de raportare de sustenabilitate se face fie utilizând alte două standarde AA1000 (AS și APS), fie cu standardul ISAE 3000. Cine vrea să se ocupe de auditul social sau să măsoare investiția socială are la îndemână standardul SA8000 sau metodologia SROI (Social Return on Investment).

Lista nu este completă, numărul total de standarde și metodologii trecând de 200, dar cele de mai sus sunt cele mai utilizate.

— va urma —

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.