intre coperte, Lifeboat, Liniști, Sustenabilitate

Relatiile si cultura conectarii permanente

Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace in 1984, spunea ca “omul nu-si alege rudele. Ele sunt darul Domnului pentru tine tot asa cum esti si tu darul Domnului pentru ele.” Cata lume este multumita de darul acesta, ramane de discutat, insa viata fiecaruia dintre noi a fost, este si va fi influentata de “straini”. Despre ei este vorba in Strainii care ne schimba viata, carte aparuta la editura Nemira la sfarsitul anului trecut in traducerea Danei Verescu.

Melinda Blau si Karen Fingerman, autoarele volumului, s-au intalnit din intamplare. Prima este jurnalista si voia s-o intervieveze pe Fingerman – psiholog si profesor – in legatura cu un studiu despre relatia mama-fiica publicat de aceasta. Cu fiecare email trimis sau capitol de carte scris, relatia dintre ele a devenit mai apropiata. Iata cum cele doua femei au devenit in timp, una pentru cealalta, ‘strainul semnificativ’.

Volumul este structurat in sapte capitole si analizeaza atat spatiile vitale, cat si modul in care au aparut, s-au dezvoltat si vor evolua relatiile noastre cu strainii semnificativi. “Ideal ar fi ca aceste pagini sa va indemne la observatii si sa-i apreciati pe toti oamenii din reteaua voastra, precum si sa intelegeti ce inseamna o relatie importanta” pentru ca vom “deveni mai constienti de puterea lor,” ne recomanda autoarele.

Ne place sau nu sa recunoastem, strainii – nu in sensul de cetateni din afara tarii, ci acei oameni cu care n-am avut de-a face prea des – ne influenteaza viata. Iar acesti straini pot fi precupeata de la care ne cumparam legumele, coafeza sau manichiurista la care ne programam periodic, vanzatoarea de la care luam adesea flori, medicul sau preotul la care mergem din cand in cand, seful care ne-a inteles la un moment dat sau colegul de birou care ne calca pe nervi. Fiecare dintre aceste persoane are, intr-un fel sau altul, o influenta asupra noastra. De unii ascultam – pentru ca nu sunt implicati emotional si ne dau senzatia de competenta sau de obiectivitate, pe altii ii uram – chiar si-asa, invatam de la ei ca increderea poate fi, uneori, o investitie paguboasa.

Spre deosebire de relatiile amintite mai sus, mai mult sau mai putin personale, Internetul a marit viteza cu care ne largim reteaua de straini semnificativi. Aruncati doar o privire la forumuri si o sa vedeti cati oameni cer sfaturi, cate persoane se transforma in resurse, fara sa avem macar habar cine ne ajuta si de ce o face. Ce sa mai zic de teledonuri?! “Avem mai putin timp pentru a ne cultiva relatiile apropiate. Daca sunt putini oamenii in care avem incredere, depinde de cum definim reteaua unei persoane,” se arata in carte.

Unul dintre exemplele citate in carte si care mi-au atras atentia, in primul rand pentru ca este atat de relevant in zilele noastre, apoi pentru ca l-am regasit si in cartea lui Malcolm Gladwell, The Tipping point, este cel legat de modul in care oamenii isi cauta si-si gasesc un loc de munca. “Mark Granovetter, sociologul care a descoperit acum mai bine de 30 de ani puterea legaturilor slabe, i-a intrebat pe angajatii care si-au schimbat recent locul de munca daca au apelat la vreun prieten. Spuneau intr-una <Nu, doar printr-un cunoscut.>” Asta i-a amintit lui Granovetter de un studiu conform caruia poti avea mai multe legaturi prin al saptelea sau al optulea cel mai bun prieten decat prin primul sau al doilea.

Strainii care ne schimba viata a fost pentru mine o surpriza extrem de placuta. In primul rand, traducerea este foarte buna, o revelatie dupa trauma suferita in urma timpului pierdut cu Cararile gloriei. Apoi, pentru ca am dezvoltat o pasiune reala pentru cartile scrise de jurnalisti. Sunt foarte bine documentate. In al treilea rand, prin exemplele pe care le mentioneaza, iti ofera foarte multe idei. Nu in ultimul rand, e bine scrisa si te influenteaza – nu ajunsesem la pagina 50 si aveam deja o lista cu vreo 37 de persoane / ‘straini semnificativi’ care au avut o influenta asupra mea. O sa scriu, in curand, despre acesti oameni pentru ca, pe multe dintre ele, nici macar nu le-am intalnit fata-n fata. Cu toate acestea, m-au invatat incredibil de multe lucruri sau m-au determinat sa invat. Sunt oameni care m-au format in sensul bun. Greselile imi apartin in totalitate si mi le asum.

* * *

Strainii care ne schimba viata are 288 de pagini (230 fara note si anexe) si este disponibila in reteaua librariilor Nemira sau pe site-ul editurii la un pret maxim de 27.9 lei. Daca vreti s-o cititi in versiunea originala, o puteti cumpara de pe Amazon la pretul de 16 dolari SUA (versiunea Kindle) sau 14, respectiv 19 dolari volumul (in functie de calitatea copertei).

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.