CSR, Mediu, Neliniști, Sustainability, Sustenabilitate
Harta riscurilor în 2018
Principalele riscuri cu care ne-am putea confrunta în viitorul apropiat sunt fenomenele meteo extreme și dezastrele naturale, urmate în ordinea importanței de incapacitatea de a ne adapta la schimbările climatice, de o criză a apei și de atacurile cibernetice.
Aceasta este concluzia raportului The Global Risks 2018, lansat săptămâna trecută de World Economic Forum.
Anul 2017 a fost anul uraganelor Harvey, Irma și Maria, care au produs daune imense. 2017 a fost și unul dintre cei mai călduroși ani din istoria meteorologiei, temperatura globală crescând în primele nouă luni ale anului cu 1,1 grade Celsius față de perioada pre-industrială. Din această cauză, pierderile în termeni de biodiversitate se apropie de nivelul extincției în masă.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că 10% dintre decesele înregistrate anul trecut au au avut drept cauză poluarea, a cărei notă de plată anuală a ajuns la 4.600 de miliarde de dolari SUA.
Cei care preferă fructele de mare ar trebui să știe că pot ingera odată cu ele aproape 11.000 de micro-perle din plastic.
În termeni economici, FMI estimează o creștere a PIB-ului mondial de la 3,2% în 2016 la 3,6% în 2017. Instituția financiară constată că mai mult de jumătate dintre țările lumii (53%) au înregistrat o discrepanță sporită între veniturile celor bogați și ale celor săraci, tendința fiind mai accentuată în economiiile dezvoltate.
Riscul de apariție a unor conflicte este în creștere la nivel european în condițiile în care sistemul politic din Marea Britanie se luptă cu decizia de ieșire din UE, iar extrema dreaptă câștigă teren în Franța, Germania și Austria. Tensiunile politice, se arată în raport, se manifestă și în Ungaria, Polonia și Spania. Despre România nu se spune nimic.
Leave a Reply