travel

Gura mironosiței

lumanarePe terasa hotelului de 4 stele Afrodita din Venus, la o masă aranjată special pentru oameni cu ștaif, stă o doamnă. Termină de mâncat prânzul sfânt din ziua de Paște, după care-și sună prietenele. Trece în revistă meniul de sărbători, dă detalii despre cum a beneficiat ea de toate gratuitățile bisericești oferite la slujba de înviere de pe plaja din Mangalia – “inclusiv pâinea aia, anafură sau cum s-o chema” – și soarbe din cafea.

Am aflat din gurița ei că soțul îi este plecat cu treabă importantă la Constanța, că pe fiica ei o cheamă Bianca și că abia așteaptă să mănânce “salată de biof” făcută de ce-știu-eu-cine.

La un moment dat, gândirea de doamnă bine, dar cu memoria locului din care a plecat afectată de boala portofelului umplut de munca altora, începe să dea din casă: “Ei, cum să fie? E soare, cald, dar s-or găsit vreo doi de pe aici că nu le place muzica.”

Soțul doamnei e impresar și proprietar de laptop de pe care rulează un playlist bogat în piese din anii 70-80, puține la număr și depresive rău.

“Babalâci, zău. Mai bine s-ar duce la Techirghiol să-și dea cu nămol, să se obișnuiască cu pământul.”

Doamne, din înaltul cerului, acolo unde te-au ridicat aseară (și) slăvile și ruga de pomană a mironosiței ăsteia, dă-i, Doamne, minte să-nțeleagă că unghiile, și buclele, și benzina, și țigările, și oul înroșit, și grădinița fiică-sii, că toate, Doamne, sunt plătite din banii babalâcilor și tăntălăilor care lasă bani pe litoralul românesc.

Că-s proști cu toții, Doamne, de nu se duc la bulgari sau la turci sau unde le-or trăsni capetele alea pe care și le chinuie, Doamne, și le muncesc, Doamne, mai mult decât își spală dânsa unghiile sau călcâiele vreodată.

Mulțumesc, Doamne! Slăvit fie ORDA!

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.