Guest post: Top grădini zoologice
НЕ ПРИЛАЗИ ! ЖИВОТИЊЕ СУ ОПАСНЕ.
Dacă înţelegeţi ce scrie mai sus, atunci puteţi intra liniştiţi în grădina zoologică din Belgrad. Este locul perfect pentru a trage mâţa – sălbatică, ce-i drept – de coadă. Pe riscul vostru! Cum şi de ce vă explică, în primul guest post de pe acest blog, Oana Cristina Popa.
Grădina zoologică din Belgrad este, probabil, unul dintre cele mai distractive locuri de acest gen din Europa, dacă nu din întreaga lume. În ciuda numeroaselor renovări şi redecorări începute în 2001, când am vizitat-o prima dată, grădina zoologică din Belgrad este singura în care nu trebuie decât să te apleci puţin peste gard ca să mângâi un leopard, să te duci cu capul la fund lângă crocodilul care te aşteaptă bucuros dacă te aproprii prea mult de bazinul lui sau să tragi mâţa (sălbatică) de coadă. Printre zăbrele.
Doi hipopotami îţi pot da bineţe într-un mod cu totul neaşteptat: nas în nas. Mă rog, nasul lor e ceva mai mare… Iar urşii abia te-aşteaptă la masă, mai ales că ai toate şansele să te prăvăleşti peste ei de la 6 metri înalţime, din cauza sistemului primitiv de protecţie şi a avertismentelor aproape inexistente sau scrise cu litere chirilice.
În cazul animalelor sălbatice, măsurile de siguranţă sunt minime şi sunt surse sigure de şocuri de adrenalină administrate fără acordul pacientului. În schimb, vizitatorul se poate relaxa alături de animale domestice, de căprioare sau de lame. Sau invers, pentru că n-am înţeles dacă gardul înalt dimprejurul animalelor domestice este ridicat ca să nu scape ele sau vizitatorii.
Dincolo de ineditul situaţiei, specific Balcanilor, zonă în care regulile par facultative, acest loc s-a transformat miraculos în ultimii ani.
Fondată în 1936, grădina zoologică din Belgrad este situată într-unul din cele mai frumoase parcuri din regiune, Kalemegdan, la poalele dealului care urcă spre cetatea medievală. Grădina ajunsese o ruină din cauza conflictelor din anii ’90 şi a embargoului impus Iugoslaviei de comunitatea internaţională, dar ultimul deceniu a adus un suflu de economie de piaţă în Serbia, iar marile companii s-au implicat în reamenajarea grădinii.
Măsurile de securitate, însă, par rupte de realitate. Îngrijitorii din grădina zoologică îţi dau uneori explicaţii hilare, în ciuda faptului că spaţiile sunt în continuă reamenajare: “unul din motivele pentru care felinele, fie ele pisici sălbatice sau leopard, nu sunt mai bine izolate este că s-au nascut în captivitate şi nu sunt foarte agresive.” Sau “crocodilul e de fapt aligator şi nu e chiar atât de periculos, dar orice om, chiar şi-un copil de trei ani, ştie că nu e voie să te apleci peste singura bară de protecţie din preajma unor animale de pradă.”
Zoo Belgrad a primit anul trecut patru pui de leu alb care sunt acum mărişori şi tronează peste peluză, putând fi admiraţi în toată splendoarea lor. Deşi născuţi în captivitate, cei patru pui sunt încercuiţi de un gard electric. Sic!
Astăzi, grădina zoologică din Belgrad găzduieşte o mulţime de specii de animale sălbatice şi domestice, terestre şi acvatice, mamifere şi păsări, peşti şi şerpi. Copiii se pot bucura de spaţiul amenajat ca “kindergarten zoo” unde căpriţele şi păunii se plimbă liberi printre oameni.
Dacă vă luaţi măsurile necesare de securitate, grădina zoologică din Belgrad rămâne un loc ce trebuie vizitat. Împreună cu parcul şi terasa Kalemegdan, spaţiul îţi oferă şansa petrecerii unei zile de vacanţă deosebite. La aceste obiective aş adăuga şi o preferinţă personală: Muzeul Militar în aer liber din incinta cetăţii!
Grădina zoologică este deschisă zilnic, iar casa de bilete îşi începe activitate la ora 08:00. Preţul unui billet variază între 400 de dinari (pentru persoane peste 15 ani) şi 300 de dinari (pentru copiii între 3 şi 15 ani). Copiii mai mici de trei ani pot intra gratuit.
* * *
Oana Cristina Popa este diplomat de carieră şi specialist în cooperare regională şi în Europa de sud-est. A fost ambasador al României în Croaţia între 2005 şi 2009. A lucrat, studiat şi călătorit în spaţiul ex-iugoslav în ultimii 15 ani.
Oana
September 12, 2012 at 14:45Ne prilazi, zivotnje su opasne! Nu va apropiati, aceste animale sunt periculoase!