Ochiul magic

Cinci minute magice

Aseara am fost la Teatrul Odeon pentru a vedea un prim episod (Misterul Sebastian) dintr-un spectacol-document care are la baza scenariul scris de Stelian Tanase si intitulat Bucurestiul Strict Secret. (Integrala este disponibilaaici.)

Regizorul Felix Alexa, cel care si-a asumat viziunea artistica, a ales sa construiasca o punte intre trecut si viitor, integrand – din nou – filmul in teatru si distribuindu-i in rolurile principale pe Radu Beligan si pe Marius Manole.

Daca ar fi sa ma rezum doar la aspectele tehnice (instalatia de sunet a functionat din cand in cand, iar luminile au picat mai mult pe langa actori), ceea ce am vazut aseara m-a dezamagit profund. Mai mult, pentru ca deranjul sa fie complet, spectatorii au continuat sa intre in sala pana spre jumatatea piesei.

Dar…

Radu Beligan pare sa concureze la titlul de cel mai in varsta actor in exercitiu – detinut in momentul de fata de olandezul Johannes Heesters care, la cei 107 ani pe care-i are, a sarbatorit anul acesta 90 de ani de cariera. Multi, foarte multi dintre cei prezenti in sala au venit aseara si pentru maestrul Beligan, daca nu cumva in special pentru maestrul Beligan.

Sprijinindu-si mana dreapta in baston si lasandu-si bratul stang condus cu atentie si rabdare de doamna-sufleur, Radu Beligan a intrat in scena in aplauzele publicului. S-a asezat confortabil in jiltul maiestuos, si-a pus alaturi bastonul si s-a pregatit de lectura.

Au urmat pagini citite de domnia sa, randuri citite de Marius Manole, ba chiar si o interventie a lui Stelian Tanase.

Momentul magic, insa, a fost acela in care Radu Beligan a redevenit, pentru cateva minute, profesorul Miroiu. Vocea sa blanda, timbrul sau cald, intonatia, ritmul, pana si privirea erau nealterate de trecerea anilor. Profesorul Miroiu de aseara a fost acelasi cu profesorul Miroiu vazut, de atatea ori, in spectacolele din arhiva TVR. Profesorul Miroiu de aseara a fost pedagogul tanar si sensibil de vocea caruia s-ar indragosti orice eleva. Profesorul Miroiu de aseara a fost omul care te scoate din casa indiferent de vreme si te tine in scaunul din teatru ore-n sir.

Radu Beligan a aratat tuturor celor care l-au aplaudat indelungat, la final, ca talentul nu are varsta; ca respectul pentru profesie ramane acelasi indiferent de starea de sanatate; ca un actor bun nu se joaca pe el insusi, ci se transforma in permanenta pentru a-si duce personajul cat mai aproape de perfectiune.

Multumesc, Maestre!

172 – Jocul de-a vacanta -de- Mihail Sebastian (91,16min.)

Misterul Sebastian, un spectacol-document în regia lui Felix Alexa. Scenariul: Stelian Tănase. Cu participarea lui Radu Beligan, a Rodicăi Mandache şi a lui Marius Manole. Durata spectacolului: 1h 20 min. Preţul biletelor: 21,20 lei. Urmatoarea reprezentatie: 28 noiembrie, ora 20:00, la sala Studio a Teatrului Odeon. 

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.