intre coperte, Lifeboat, Liniști, Ochiul magic
Ce poți să citești în 2019. Partea I – Editura Trei
Pentru cei care nu știu ce cărți să citească anul acesta, dar care vor să își pregătească bugetele și noptierele pentru noutățile editoriale, m-am gândit să pregătesc câteva liste care să ajute sau să susțină decizia.
Fiindcă postarea ar fi riscat să fie una foarte lungă, am decis să împart titlurile în patru liste.
Încep astăzi cu titlurile Editurii Trei. Va urma Editura Publice, apoi Editura Litera, pentru ca în final să public și o listă cu titlurile străine planificate și așteptate pentru acest an.
Așadar, iată ce poți citi anul acesta la Editura Trei (selecție):
Drumurile mătăsii. O altfel de istorie a lumii de Peter Frankopan
Peter Frankopan, celebru autor și istoric, analizează legăturile care au luat naștere între popoare, comerț, epidemii, religie, aventură, știință și tehnologie. În această carte, el arată cum s-a unit Orientul cu Occidentul pornind de la o călătorie remarcabilă – cea de-a lungul Drumurilor Mătăsii. De la Codul lui Hammurabi și mărețul Imperiu Persan, la hunii cei cumpliți, ascensiunea Europei, cele două războaie mondiale și politica actuală, Drumurile Mătăsii străbat vremurile și istoria, împletind firele care leagă diferite popoare, imperii și continente într-o fascinantă istorie a lumii.
Încălcând toate granițele de Marina Abramovic
MoMA, Muzeul American de Artă Modernă din New York, a organizat în 2010 o retrospectivă a lucrărilor Marinei Abramovici. Aproape 750 000 de oameni au stat la coadă pentru a comunica non-verbal cu ea, în cadrul unui eveniment care a durat peste 700 de ore.
Cartea, care este scrisă în colaborare cu artistul Ulay pe baza unei colaborări de 12 ani, mai precis a unei călătorii care s-a întins din Europa până la Marele Zid chinezesc.
Political Correctness Gone Mad? de Jordan Peterson și Stephen Fry
Ai grijă să nu spui ceva ce ar putea fi interpretat greșit. Este sfatul pe care îl primește orice om politic înaintea unui discurs, a unei postări în social media, a unei discuții private care poate fi înregistrată.
Cât spațiu rămâne după corectitudinea politică pentru dezbateri oneste, deschise, pentru schimbul liber de idei, pentru libertatea de expresie?
Jordan Peterson (psiholog clinician, profesor universitar) – Fără libertate de expresie nu există libertate de gândire.
Michael Eric Dyson (profesor universitar, prelat, om de radio) – Îmi spui să sunt sensibil, iar studenților care caută zone de siguranță le spui că sunt hipersensibili. Dacă ești alb, țara asta este cea mai mare zona de siguranță.
Mythos: A Retelling of the Myths of Ancient Greece – Stephen Fry (In afara colectiilor, Trei)
Miturile și legendele repovestite de Stephen Fry. Povești reinterpretate într-un mod amuzant, elegant. O nouă imersiune în antichitate. Fiecare pagină este grozavă, surprinzătoare, încântătoare. Toate miturile – de la crearea universului până la apariția omului – sunt repovestite în această carte de Stephen Fry.
The neuroscientist who lost her mind de Dr. Barbara Lipska
În ianuarie 2015, Barbara Lipska, expert de marcă în neuroștiințe, a fost diagnosticată cu un cancer care i-a afectat creierul. În doar câteva luni, lobul frontal, mai précis locul din care pornesc comenzile cognitive, a dat semne de blocaj. A început să aibă manifestări similare cu psihoza (schizofrenie, demență), care i-au speriat atât pe colegii de muncă, dar și pe membrii familiei. Medicii au înțeles ce se întâmplă, i-au prescris imunoterapie, iar aceasta a dat rezultate. În numai două luni, Lipska și-a revenit. Mai mult decât atât, și-a amintit cu precizie momentele prin care a trecut.
În această carte, Lipska explică modul în care tulburările psihice, vârsta și afecțiunile creierului ne pot influența comportamentul, personalitatea, cogniția și memoria. Ne spune cum este să treci prin experiențe similare și ce mai rămâne din noi când creierul ne părăsește.
The Balkans, 1804–2012: Nationalism, War and the Great Powers – Misha Glenny
Glenny analizează cauzele vărsătilor de sânge, invaziilor și manifestărilor naționaliste care ne-au influențat imaginea asupra zonei din sud-estul Europei. În cartea sa, îi trece în revistă pe toți regii, bandiții, generalii și politicienii din zonă. Glenny încearcă să arate că grupurile pe care le privim ca fiind antagonice au format, în timp, alianțe de neînțeles, promovând ideea că toate conflictele din Balcani sunt rezultatul unor resentimente născute în antichitate.
The Gestapo: The Myth and Reality of Hitler’s Secret Police de Frank McDonough
Cartea ilustrează modul în care, în pofida lipsurilor materiale, Gestapo a reușit să se extindă rapid datorită manipulării și confruntării cu masele, transformându-I pe cetățenii de rând în complici prin turnarea la Gestapo a prietenilor, colegilor, vecinilor.
Autorul încearcă să demonstreze că instituția părea puternică, dar au fost oameni chiar în cadrul Gestapo-ului care s-au opus regimului nazist.
Cu o serie de mituri demolate, Gestapo este o poartă deschisă cu teamă de toți cei care mai au stomac să citească mărturii ale regimului terorii.
Pompeii: The Life of a Roman Town de Mary Beard (Istorie, Trei)
Mary Beard este profesor de istorie la Cambridge University, autoarea a numeroase cărți (apreciate atât pentru conținutul documentat, cât și pentru limbajul accesibil), are apariții frecvente la BBC și are un blog pe care vă invit să îl citiți cu regularitate.
Cartea a câștigat Premiul Wolfson pentru istorie și este scrisă de autoarea a numeroase cărți despre Imperiul Roman. Beard a surprins în detaliu modelul Pompeii și influența sa asupra traiului nostru din prezent.
The Last of the Tsars: Nicholas II and the Russia Revolution – Robert Service (Istorie, Trei)
Ultimul țar rus, Nicolae al II-lea, a abdicat în martie 1917, fiind obligat de revoluționari să abandoneze o dinastie care a guvernat un imperiu vreme de 300 de ani. Cartea, aparută la o sută de ani de la revoluția bolșevică, redă viața țarului din lunile care au urmat acel moment și moartea sa din iulie 1918.
Ce aduce nou această carte într-o poveste spusă de atâtea ori? Extrase din jurnale și documente ale vremii, declarații ale unor reprezentanți oficiali, amănunte care scot la iveală o Rusie pe care și-o dorea Nicolae al II-lea.
The Last of the Tsars este un studiu despre un om, dar și despre o perioadă fierbinte din punct de vedere politic, economic și social, despre capturarea puterii în octombrie 1917 de către bolșevici și despre începuturile republicii socialiste a lui Lenin.
Maps of meaning de Jordan Peterson
Cum au apărut legende similare la popoare cu culturi diferite? Ce spun aceste asemănări despre gândirea, moralitatea și structura lumii? Cu aceste întrebări în minte trebuie citită cartea lui Jordan Peterson, care aduce o ipoteză nouă în activitatea de explorare a legăturilor dintre neuropsihologia modernă și ritualuri, mituri și povești religioase.
O lucrare care unește neuropsihologia cu științele cognitive, care confuntă abordarea jungiană cu cea freudiană în privința narațiunii și mitologiei, o teorie care facilitează înțelegerea miturilor cu ajutorul gândirii criticii moderne.
Leave a Reply