Lifeboat

10 pași: Cum să supraviețuiești reabilitării termice

Una dintre obligațiile care derivă din statutul de țară membră a Uniunii Europene este aceea că România trebuie să transpună legislația comunitară în legislația națională. Drept urmare, directiva comună 2006/32/CE a Parlamentului European și Consiliului European – care se referă la eficientizarea energetică a consumatorilor finali – a fost inclusă în prevederile OUG 18/2009 și OUG 69/2010. Aceasta este explicația oficială a trăirilor intense din ultima săptămână, mai précis din momentul în care blocul în care locuiesc a intrat în plin proces de reabilitare.

Vestea bună, postată pe site-ul primăriei sectorului 1, e că la iarnă o să plătesc cu cel puțin 30 la sută mai puțin pentru încălzire. Vestea proastă e că s-ar putea să am nevoie de un dezumidificator. Până ajung să constat exact care vor fi beneficiile sau riscurile asociate, iată cum poți să te pregătești ca să treci cum se cuvine peste stresul lucrărilor.

1. Încearcă să-ți iei câteva zile libere. Nu una după alta – nu e cazul să-ți strici concediul – dar poți lucra de-acasă sau poți apela la flexi-time. Teoretic, pe toată durata lucrărilor trebuie să existe permanent un diriginte de șantier. Experiența personală arată că el este mereu la un telefon distanță – prin distanță mă refer la zeci de kilometri – iar muncitorii dau chix dacă nu stai cu ochii pe ei. Zilele libere îți folosesc pentru punctul 4 și pentru situații ca aceasta: o jumătate de cărămidă fărâmată de cei care au montat geamurile termopan la vecinul de deasupra a căzut pe pervazul meu, de acolo a ricoșat în geam și a distrus o garnitură exterioară, motiv pentru care apa intră acum în casă. Scurgerea de la balcon a fost și ea acoperită cu mortar și cu faimosul polistiren de muncitorii zeloși.

2. Cumpără folie de protecție și bandă adezivă. Amorsa, tencuiala, adezivii și mai știu eu ce alte materiale se lipesc ca naiba de geam și nu le scoți prea ușor. Contra 10 lei sau niște bere, îți lipesc băieții folia pe geam. Când se termină totul, ferestrele sunt pline doar de praf, nu și de bucăți de material care ies doar cu ciocanul sau buretele de sârmă.

3. Dacă ești femeie și ești singură, caută un bărbat care să te ajute. Din familie, dintre vecini, un prieten, nu contează. Muncitorii care au lucrat la mine nici nu m-au băgat în seamă atunci când le-am spus să deblocheze scurgerea. S-au uitat la mine, după care și-au continuat activitatea de parcă le-aș fi spus că vine furtuna.

4. Stai cu ochii pe muncitori, mai ales dacă ai aparat de aer condiționat pe care să ți-l demonteze / remonteze băieții sau geamuri termopan puse de tine. Se lucrează pe fugă, fără atenție și fără interes.

5. Dacă stai la un etaj la care nu se ajunge decât în zbor, pregătește-te pentru bătăi zilnice în geam. E o senzație rară, deci n-o trata cu indiferență.

6. Renunță la neglijeuri pe perioada lucrărilor. Punctul ăsta e opțional, dar vine la pachet cu tot cu consecințe.

7. Dacă ai urechi sensibile, mergi cu câteva săptămâni înainte de lucrări la teatru. Îți pot recomanda niște spectacole și, după ce le vizionezi, discuțiile amicale dintre muncitori ți se vor părea citate din Andrei Pleșu.

8. Cumpără Cimitirul. Nu, nu e un sfat pentru antreprenori. Cimitirul este o carte scrisă de Adrian Teleșpan. Dacă nu ești homofob/ă și ai simțul umorului, lectura o să te ajute să treci cu zâmbetul pe buze peste multe incidente… muncitorești. Ce i-ar mai iubi Teleșpan pe unii dintre constructori!

9. Pune o cârpă umedă la intrarea în casă. Îți poți lăsa pantofii pe ea și nu mai cari prin tot apartamentul praful care plutește prin bloc. Dacă suferi de astm sau de vreo alergie și ai probleme cu praful, mergi la medic. Doar el îți poate recomanda exact ce să faci.

10. Asigură-te că mașina de spălat e în perfectă stare de funcționare. O să speli în timpul reabilitării și câteva săptămâni după ce se termină cât într-o lună.

Dacă nimic din ce-ai citit până acum nu te ajută, uite câteva dintre postările de pe pagina mea de Facebook.

Ziua 1 #Dacă există vreun grup de suport al celor care trec prin experiența termoizolării / anvelopării, vreau să particip la întruniri. Am deja un intro: Bună, sunt Cristina Bălan. La montarea schelelor mi-a fost găurit un perete, iar când s-au pus termopane la vecinul de deasupra mi-a fost distrus mie un geam (pus pe banii mei) și-mi intră apa-n casă.

Ziua 3 #Acele zile în care comunici, de la egal la egal, cu băieții care merg prin dreptul geamului.

Ziua 4 $Ziua în care peste transparența pentru care am militat continuu se coboară o plasă de protecție. Discuțiile cu băieții pe la ferestre au șansa de a deveni mai intime.

Ziua 6 #Orice se poate spune despre băieții care lucrează la termoizolare / anvelopare, doar că nu trăiesc sănătos nu. Beau numai apă plată (e plin de PET-uri goale la mine pe pervaz), aleargă în sus și-n jos pe schele (fără echipament de protecție și nu pe scări, ci pe exteriorul schelei, de zici că se iau la întrecere cu doamna aia de-a vrut să se sinucidă la Asmita Gardens), respectă cu strictețe orele de masă (zilnic între 12:30 și 14:00) și nu țin supărarea-n suflet. Toate p@*^$e le ies pe gură.

You Might Also Like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.